Pitanja i odgovori

Upiti se zaprimaju na email adrese: office@krs.hr ; usluge.vino@krs.hr ; usluge.tlo@krs.hr ; usluge.ulje@krs.hr

13.02.2020. Pitanje: Možete li mi navesti koje bi bile poželjne vrijednosti za voćnost, pikantnost i gorčinu kod analize maslinovog ulja. Znam da se okus kod svakog pojedinca razlikuje i da brojevi tu ne znače puno, ali bi željela znati koji su rasponi za te kategorije.

13.02. 2020. Odgovor: Prema intenzitetima pozitivnih senzorskih svojstava, maslinova ulja se dijele na blaga ( do 3,5), srednje intnzivna (3,6 do 6,5) te intenzivna ulja (iznad 7). Najkvalitetnija su harmonična, uravnotežena ulja kod kojih ne strši ni gorčina niti pikantnost. Vrijednost 6 za gorčinu je prilično gorko (ali ne i previsoko), posebno za prosječnog potrošača. Ako su oko  navedene vrijednosti i pikantnost i gorčina, a i voćnost – onda je to visoko kvalitetno ekstra djevičansko masčlinovo ulje.   Starenjem ulja gube gorčinu (samim tim i zdravstveno vrijedne komponente) te im se smanjuje i voćnost.

31.03.2020. Pitanje: Trebala bi nam informacija, dali sada radite analize i ako radite dali je moguće uzorke ulja poslati poštom za analizu?

31.03.2020. Odgovor: Analize se na Institutu obavljaju i sada, samo prema prioritetima, tj. prema žurnosti. Vaš uzorak možete poslati poštom, na adresu navedenu na dnu ove poruke, uz naznaku: za analizu ulja. Stavite i neki Vaš kontakt kako bismo Vas mogli kontaktirati.

02.04.2020. Pitanje: Ne znam radite li uopće s obzirom na Korona virus epidemiju ali vam svejedno saljem u prilogu sliku biljke koja mi je “na umoru”. Ako znate sto joj je i sto joj trebam dati za oporavak molim vas da mi javite.

02.04.2020. Odgovor: Koliko vidim (slika nije baš najjasnija) vaši evonimusi su zaraženi štitastim ušima – to su vam ove mali okrugle, smeđe, plosnate tvorevine po biljkama. Možete ih pokušat uklonit mehanički (stavite mekanu rukavicu …) ili potpuno poprskat/okupat biljke Mineralnim uljem (3%) što bi bilo još bolje – zahvatit sve, list, s obje strane, grančice, deblo. Ja ovako ne vidim jesu li sve jedinke žive ali pretpostavljam da da. Nadalje, pomaknite lonce od zida da biljkama osigurate prozračivanje jer će se pepelnica (bolest) naselit na listove, ako već nije. To se prepoznaje po sivo-bijelim nakupinama na gornjoj strani lista. Ne vidim sa slike br 2 imate li i pepelnicu.

02.04.2020. Pitanje: Hvala vam puno na brzom odgovoru. Pretpostavljam da radite i da kod vas mogu kupiti to mineralno ulje. Samo mi molim vas napisite vase radno vrijeme ili web shop ako ga imate pa mogu i naruciti-ako dostavljate.

02.04.2020. Odgovor: Poštovana, mi se ne bavimo prodajom sredstava za zaštitu bilja. Kontaktirajte neku od poljoprivrednih ljekarni vezano za mogućnost i način nabave sredstva.

07.04.2020. Pitanje: Molim Vas ako je moguće da mi odgovorite. Imam okućnicu s desetak stabala mandarina, naranača i jednim mayer limunom , većinom starije od 10 ak godina. Također imam i par novih sadnica naranača i limuna od prošle godine, a moje pitanje je: da li bi, s obzirom na sadašnju sušu, trebalo voćke zaliti ? Prije tri tjedna prihranjene su sa Fertiplus citrus i tada su malo zalivane. Hvala na odgovoru, S poštovanjem

07.04.2020. Odgovor: Temeljem Vašeg upita vezanog uz zalijevanje agruma mogu Vam odgovoriti sljedeće: Nije mi poznato kakva je bilanca vlage u vašem tlu, odnosno o kakvom tlu se radi, no s obzirom na klimatske uvjete u proteklom periodu, tj. na izostanak oborina, moguće je očekivati na tlima koja lošije gospodare vodom manjak vlage i potrebu za zalijevanjem već sada. Na kvalitetnijim dubljim tlima je moguće da biljka još uvijek ima dovoljne količine vode na raspolaganju iako Vam se površina tla čini sasvim suha. Nedostatak vode se najlakše uočava na listovima koji se počinju lagano uvijati. Ukoliko uočavate takve simptome zalijte biljke. Ako su listovi normalnog turgora trenutno još nema potrebe za zalijevanjem. Ako niste sigurni moja je preporuka da ih zalijete. Ukoliko se nastavi izostanak oborina ili one budu u jako maloj količini zalijevajte biljke jednom tjedno, nekoliko desetaka litara po biljci. Srdačan pozdrav

06.04.2020. Pitanje: Dobio sam Vas mail od tajnice da Vam pošaljem slike zelenila (simsir) i šta možemo uciniti da ga spasimo. Gusjenice  su poprskane sa Fastakom i uništene. Hvala unaprijed

06.04.2020. Odgovor: Slijedi malo opsežniji tekst o šimširu i šimširovom moljcu tj. mjerama zaštite koje Vam preporučujemo. Sudeći po Vašoj fotografiji, pred Vama je mukotrpan posao, ali nemojte odustajati! Jedinstveni i jednostavni recept zaštite ne postoji, sve se svodi na kombinaciju mjera zaštite i naravno strpljenje. Prva generacija štetnika nakon prezimljenja u našem podneblju aktivira se u ožujku/travnju. Broj generacija u vegetaciji naravno ovisi o klimatskim uvjetima. Generacije štetnika se međusobno isprepleću – to znači da se istovremeno na biljci mogu nalaziti svi razvojni stadiji štetnika što otežava suzbijanje. Mehaničko uklanjanje štetnika je za sada najbolja i najučinkovitija metoda suzbijanja i zaštite! Ova metoda je najjeftinija i najdugotrajnija, a uspješnost provedbe metode ovisi o volji i ažuriranosti osobe koja radi uklanjanje. Biljku je potrebno dobro protresti, granu po granu ili odstraniti grane koje su napadnute. Mehaničko uklanjanje treba raditi tijekom cijele godine, pogotovo u proljeće i jesen jer je tada najveći dio štetnika na grmovima. Zimi se također mogu uklanjati zapreci s gusjenicama u mirovanju kako bi se u proljeće smanjio broj gusjenica i olakšala zaštita. Grmovi se mogu i ispirati visokotlačnim čistačima, pri čemu je potrebno podjednako isprati unutrašnjost grana kao i vanjski obod živice. Gusjenice će prilikom ispiranja pasti na pod pa ih zato treba pokupiti i uništiti, jer će se u suprotnom vratiti na biljku i nastaviti sa štetom. Kemijska sredstava primjenjuju se nakon provedbe mehaničkih mjera ukoliko je populacija štetnika i dalje visoka. Primjena kemijskih sredstava pri pojavi i uočavanju štetnika može reducirati populaciju, ali nažalost, nikada se ne može očekivati 100% učinak jer je kod šimširovog moljca brojnost gusjenica velika i zaštićene su u paučini. Budući da ima više generacija godišnje, i te su generacije dosta razvučene tijekom vegetacijske sezone bit će potrebno nekoliko puta provoditi mjere zaštite. Važno je naglasiti i jedno osnovno pravilo: niti jedno od kemijskih sredstava ne pruža dugotrajnu zaštitu šimšira protiv šimširovog moljca. Ukoliko je u vrtu ili u susjedstvu preživjelo nekoliko gusjenica sa sigurnošću se može tvrditi da će zaštićeni šimširi ponovo biti napadnuti. Stoga je važno čim prije ukloniti sve izvore zaraze, iako je to ponekad vrlo teško izvedivo. U Vašem slučaju svakako preporučujemo odraditi rezidbu grmova uz obavezno provođenje agrotehničkih mjera (sakupljanje i uništavanje orezanog biljnog materijala, optimalno navodnjavanje, održavanje tla, gnojidba, itd.). Navedene mjere trebaju se provoditi optimalno i prema zahtjevima biljne vrste u cilju preživljavanja stresnog perioda biljke uzrokovanog ishranom štetnika. Posebice pozornost usmjeriti na prihranu tj. gnojidbu kako bi se potakla vegetacija/retrovegetacija i razvoj zelene mase biljke, ali naglašavamo opet prema zahtjevima kulture. Srdačan pozdrav,

20.04.2020. Pitanje: Prije mjesec dana posadio sam jednu mladu sadnicu (šljivu) pognjojio sam je i dobro zalio vodom svako 3–4 dana. Sve je bilo u redu, šljiva je procvala i počela zeleniti. Bilo je dobro sve do prije 10 dana. Opet sam je zalio i onda se zemlja počela pjeniti i u roku 3 dana cvjetovi su otpali, kao i listovi. Molio bi vas za savjet, ili da donesem malo zemlje na analizu. S poštovanjem, i najljepša hvala !!

21.04.2020. Odgovor: Vezano za Vaš upit mogla bih Vam reći slijedeće: naime, naveli ste u Vašem upitu da ste sadnicu pognojili i dobro zalili. Moje pitanje je kako ste, gdje, koliko i kojeg gnojiva deponirali u tlo? Pjenjenje moze biti reakcija na preveliku kolicinu gnojiva koja je došla u kontakt s korijenom biljke, a posljedica toga je da Vam je biljka “IZGORILA”. Javite mi vezano za gnojidbu.

21.04.2020. Pitanje: Poštovani, molim za info o slijedećem: Uzorku zemlje  (veličina, dubina i način uzimanja, poželjno  pakiranje i sl. ). Riječ je o 2 kultivirana maslinika i jednom povrtnjaku, adresi na koju bi trebali poslati uzorke (šaljemo iz Dubrovnika tako da planiramo poslati poštom) načinu na koji platiti vaše usluge. S poštovanjem

21.04.2020. Odgovor: Poštovani, sve informacije imate na sljedećem linku: http://www.krs.hr/usluge/lab-ped/at-upute.php. Ukratko, za sve tri parcele trebate uzeti jedan prosječan uzorka od 0-30 cm dubine i oko 1 kg tla spremiti u plastičnu vrećicu i s vašim kontakt podacima poslati na:

Institut za jadranske kulture

Put Duilova 11

“za analizu tla”

21000 Split

Nakon zaprimanja uzoraka kontaktirati ćemo vas radi uzimanja dodatnih informacija i dogovora oko načina uplate.

21.04.2020. Pitanje: Poštovani, nedavno sam kupio zapuštenu njivu koju sam iskrčio. Na njoj namjeravam zasaditi trajan nasad pitomog kestena-maruna pa sam uzeo uzorak tla s dvije dubine, 0-30 cm i 30-60 cm. Privatni sam korisnik (nemam OPG) i ne snalazim se u tom području pa bih htio saznati neke informacije: 1. je li za privatne korisnike iz kontinentalne Hrvatske (iz Varaždinske sam županije) izrađujete osnovnu analizu tla za trajne nasade s preporukom za gnojidbu? Ako da, po kojoj cijeni? 3. je li trenutno primate uzorke poštom? Unaprijed zahvaljujem na odgovoru.

21.04.2020. Odgovor: Poštovani, vršimo analize bez obzira na porijeklo uzoraka te dajemo preporuke za gnojidbu. Cijena za uzorke na 2 dubine iznosi 550 kn te uzorke zaprimamo poštom. Moram vam naglasiti da osim karakteristika tla kod podizanja višegodišnjeg nasada kestena morate uzeti u obzir i ostale agroekološke uvjete (pojava mraza, suša, …) kako ne bi krenuli u podizanje nasada na nepovoljnom području.

21.04.2020. Pitanje: Imam limun star oko 25 godina, ove zime opalo mu je sve lišće. Limun je u kalicu preko zime je u prostoriji u proljeće ga iznosimo van. Možete li mi dati savjet šta da radim.

22.04.2020. Odgovor: Poštovana, defolijacija kod limuna može biti posljedica nekoliko čimbenika, od fizioloških (vjetar, niska temperatura, vodni stres…) do patogenih (bolesti i štetnici). Bez obzira na uzrok gubitka lišća, ako je nastradao samo list, tj. ukoliko nije došlo do oštećenja nekog od ostalih biljnih organa (grančice, deblo, korijen…) biljka će sama ponovno izbaciti novo mlado lišće iz prisutnih spavajućih pupova te u cijelosti obnoviti krošnju tijekom ove vegetacije. U tom slučaju nije potrebno napraviti nikakve posebne aktivnosti, samo redovita njega oko stabla (prihrana, navodnjavanje…). Može se obaviti jedino laganija rezidba, odnosno prikraćivanje pojedinih izbojaka s ciljem prilagođavanja krošnje željenom obliku i dimenzijama. Ukoliko je došlo i do oštećenja ostalih biljnih organa potrebno je ustanoviti točno o kakvim i kolikim oštećenjima se radi kako bi se mogla provesti kvalitetna sanacija.

22.04.2020. Pitanje: Naime, radi se o tome da imam hektar zemlje na južnim padinama Čiova, koja je nekoć davno služila kao pašnjak. Zemlja dugo vremena nije obrađivana, sigurno 30-40 godina, te je u potpunosti obrasla borovima i borovicom (smrič). Ne nalazi se u području koje je predviđeno za upravljanje šumama, stoga se ta stabla mogu ukloniti. Na ukupnoj površini od hektra se uz navedeno može pronaći tek poneko stablo masline te uz to rastu druge divlje kulture, te nešto malo kadulje. Obzirom na položaj, ima puno suhozida, dosta je kamenito tlo, a zemlja crvenkasta, rahla. Obzirom da se nalazi sa južne strane, okruženo šumom, nije pretjerano izloženo buri, dok je radi otvorenosti prema moru izloženo jugu. Ono što me zanima je literatura vezana uz to što bi se od višegodišnjih stabala moglo posaditi na takvom položaju i tlu, odnosno što je uopće pogodno zasaditi nakon borovine u suhom području, budući sam pročitao da borovi ostavljaju kiselo tlo. Nedostatak adekvatnog izvora vode i navodnjavanja je u ovoj situaciji također izvjestan problem, pa bi i o tome trebalo vodit računa prilikom planiranja nasada. Ukoliko imate sugestije vezane za iskorištavanje navedene drvne mase, također bi mi bilo drago čuti mišljenje vezano za to. U svakom slučaju, bilo kakva literatura ili sugestija vezana za navedeno će mi biti od velike pomoći.

24.04.2020. Odgovor: Vaš upit sadrži više pitanja pa ćemo pokušati ukratko objasniti nekoliko kritičnih aspekata. Prvi korak u planiranju višegodišnjih nasada bio bi izraditi kvalitetnu tehnološku studiju u kojoj se potanko trebaju opisati i kvantificirati sve potrebne tehnološke operacije podizanja nasada, formiranja i njegovog održavanja kad jednom dođe u rod. Ovakav pristup u praksi se pokazao potpuno opravdan i puno bolji nego li raditi stihijski. Grešaka će biti puno manje. Na primjer, u tehnološkoj studiji valja sagledati i mehanizaciju potrebnu za njegu nasada jer kasnija rješenja znaju biti prilično skupa. Korisne informacije o planiranju nasada voćnjaka možete vidjeti u studiji Ministarstva poljoprivrede (https://www.savjetodavna.hr/wp-content/uploads/2019/01/PodizanjeNasadaVocnjaka2006.pdf).

Ukratko, što se tiče pripreme zemljišta i pripreme za sadnju evo nekoliko savjeta: Uklanjanje ostataka prethodnog raslinja, krčenje i obrada tla predstavlja osnovni i najvažniji korak prema uspješnom uzgoju bilo kojih poljoprivrednih kultura stoga sve radnje treba provesti pravovremeno, temeljito, s adekvatnom mehanizacijom i bez žurbe. Borove i smrić kojeg se navodi u emailu treba popilati, iskrčiti panjeve kao i sav korijen u tlu te isto ukloniti s površine (zapaliti ili odvesti na deponij). U protivnom na korijenju će se naseliti gljive truležnice koje će kasnije prijeći i na sadnice masline, smokve…i sl. Kada se zemlja iskrči trebalo bi ostaviti parcelu na “odmaranje”, minimalno 1-2 godine. Tijekom odmaranja tla mogu se na parceli posijati leguminozno travne smjese koje obogaćuju tlo dušikom. Neprestano treba skupljati korijenje prethodnih vrsta jer su to žarišta na kojima opstaju gljive truležnice i koje mogu štetiti kulturi koju namjeravate posaditi. Analiza tla je potrebna kako bi se utvrdilo stanje biljnih hranjiva u tlu i količine gnojiva koje treba dodati, a istu možete napraviti u laboratoriju za pedologiju na IJK. Izbor kulture za uzgoj ovisi o mnogo kriterija. Spomenuli ste nedostatak vode na parceli što je zapravo ograničavajući čimbenik za svaku kulturu. Maslina, smokva, vinova loza nešto bolje podnose nedostatak vode ali bi i njima trebalo osigurati vodu naročito tijekom prvih nekoliko godina u formiranju nasada. Ekonomsko-tržišni aspekt kod izbora kulture igra izuzetno važnu ulogu, ali važan je i vaš subjektivni stav.

Što se tiče iskorištavanja drvenih ostataka, ukoliko ste sigurni da površina u vašem vlasništvu nije obuhvaćena Programom gospodarenja šumama privatnih šumoposjednika (što se lako može provjeriti u Poljoprivredno-šumarsko savjetodavnoj službi dostavom broja četice u vašem vlasništvu) možete neometano ukloniti drvnu masu sa površine. Drvnu masu možete koristiti/prodati za ogrjev ili kao šumsku biomasu.  Ako drvnu masu transportirate i stavljate u promet za to morate imati popratnicu (teretni list). Zahtjev za izdavanje popratnice podnosi se Poljoprivredno-šumarsko savjetodavnoj službi u Splitu. Nadamo se da smo vam makar malo uspjeli pomoći oko nedoumica. Sretno s projektom podizanja nasada!

23.04.2020. Pitanje: Poštovani, imam polje sa desetak maslina oblica starih oko 20 god. Polje je u kotlini i svake godine je problem sa paunovim okom. Pokušavao sam se boriti raznim sredstvima i redovnim polivanjem ali uzalud. Urod je bio slab ili nikakav. Stoga sam odlučio kalemiti masline sa sortom lastovkom. Interesira me kada je potrebno uzeti plemke za kalemljenje, neposredno prije kalemljenja ili kako me savjetovao jedan agronom u vrijeme dok maslina miruje.

26.04.2020. Odgovor: Poštovani, vezano uz Vaš upit o kalemljenju (cijepljenju, navrtanju) maslina mogu Vam odgovoriti sljedeće: Postoji nekoliko metoda kalemljenja maslina koje se mogu obavljati u više navrata tijekom godine te o tome ovisi i vrijeme uzimanja plemki. Kalemljenje pod koru je najraširenija i najučestalija metoda te pretpostavljam da ste na nju mislili u svom upitu. Ona se najuspješnije obavlja kada je maslina puna soka te se kora lako odvaja od drva, a to je upravo ovaj period. Plemke se kod ove metode mogu uzimati neposredno pred cijepljenje ili početkom vegetacije, ali u tom slučaju treba pažljivo skladištiti plemke do trenutka kalemljenja kako ne bi došlo do njihovog isušivanja. S obzirom na navedeno moja preporuka je da plemke ukoliko je moguće poberete neposredno pred kalemljenje. Svakako trebate voditi računa da uspjeh kalemljenja, osim o vremenu uzimanja plemke, ovisi i o brojnim drugim čimbenicima.

28.04.2020. Pitanje: Poštovani, Molim Vas za odgovor, pošto nemam iskustva … Sredinom ožujka prihranila sam naranče i mandarine sa Fertiplus citrus organskim gnojivom, starija su stabla, i dosta godina nisu bila dohranjivana. Površinski je prekopano ispod svakog stabla cca 2 x 2 m, koliko je i veličina krošnje i stavljeno je, ne znam težinu, ali zapremine posude možda do 1 l. Sada su stabla pustila gusto puno sitnih mladica, rekla bi previše, da li je to normalno ili je možda previše gnojiva stavljeno? Molim Vas za savjet kada skidati i kako te mladice, neka su stabalca slabo cvala druga puno, još ne primjećujem zametnuti plod …Ovo mi je prva godina da brinem o ovim agrumima, pa Vas molim za odgovor, nadam se da Vas previše ne gnjavim.

28.04.2020. Odgovor: Poštovana, učinak gnojidbe određenim gnojivom na biljku može ovisiti o brojnim čimbenicima. Koliko sam shvatio iz vašeg upita radi se o stablima koja prethodnih godina nisu bila gnojena tako da dodana količina Fertiplus citrus organskog gnojiva (pretpostavljam da se navedena količina oko 1 litre što bi značilo oko 1 kilograma odnosi na 1 stablo) nije mogla prouzrokovati pregnojenost stabala i negativan učinak na biljku. Što se tiče broja novoporaslih mladih izbojaka teško mi je ovako naslijepo reći je li to normalno ili je prouzročen preveliki vegetativni porast. Ako smatrate da ih je previše možete ih određeni dio odstraniti bilo kad tijekom vegetacije.

02.05.2020. Pitanje: Nisam siguran šaljem li na dobru adresu, ako ne, molim Vas da me uputite na pravu. U masliniku su mi se pojavili nametnici koji rade značajnu štetu, te im je jako velika brojnost.  Za jednog sam ustvrdio da siše sok iz lista cjevčicom, koji kasnije žuti i otpada, a za drugog sumnjam da grize list. Prilažem slike i molim Vas za brz odgovor.

02.05.2020. Odgovor: Poštovani, kukci na slikama su koliko vidim cvrčci i nemaju veze s nastalim oštećenjima lista, tu su slučajno. Inače, cvrčci zaista prave štete sisanjem lisnih sokova. Ove štete koje vi imate na listovima su grizotine koje je napravila pipa (skorovača). To je kukac koji radi ovako karakteristične grizotine a nastale su prije nekog vremena … Ova pipa ne može letjeti već se nakon zime penje po biljci do mladih listova.
Stoga se je protiv nje moguće boriti tako da na deblo pri tlu postavite lovke ili ljepljive trake u koji će se ona zaplesti/uhvatiti.

08.05.2020. Pitanje: Poštovani, konačno smo uspjeli podržati masline 30 kom velikih maslina u Primoštenu burnjem..kamenita podloga. Nazire se resa pa smo završili sa rezidbom. Razmišljam o trajanjem bakom i tekućem sumporu. Dali to ima smisla i dali postoji tekuća dohrana po listu. Želim ekološki način rada. Ove godine nisu gnojene..a mislim da i prošle godine nije obavljena gnojiva. Što bi mi mogli preporučiti. Tek smo preuzeli obradu masleniku pa kasnimo sa svime. Za sve savjete vam zahvaljujem, imam povjerenje u vaše stručne upute.

11.05.2020. Odgovor: Poštovana, folijarna prehrana (preko lista) je moguća samo određenim sredstvima, i pri poremećaju u ishrani dušikom ili nekim mikroelementima. Koristi se uglavnom samo interventno, ukoliko je uočen specifičan problem na biljkama. Nedostatak fosfora i kalija ne se može nadomjestiti folijarnom gnojidbom. Mineralna NPK gnojiva se daju u jesen ili krajem zime, tako da gnojidba takvim gnojivima u ovom trenutku nije preporučljiva jer fosforu i kaliju je potrebno dosta vremena da bi bila dostupna biljkama. Nakon cvatnje (10-15 dana) možete prihraniti masline nekim dušićnim gnojivom. U slučaju ekološke poljoprivrede morate obratiti pozornost koja sredstva su dozvoljena za korištenje. Tretiranje sumporom preporučam jedino ukoliko su uočeni simptomi njegovog deficita. Tretiranje bakrom, odnosno bakrenim preparatima, se koristi jedino prilikom suzbijanja određenih bolesti.

11.05.2020. Pitanje: Poštovani, dok kosim trimerom travu oko maslina, skoro oko svake nastaje obilna bijela prašina od nerastopljenog jesenskog NPK gnojiva, a pko nekih maslina još ga ima u zrnatom stanju. *Kako je to moguće*. Napominjem da nisam kasnije gnojio sa nekim dušičnim gnojivom. Zahvaljujem na stručnom odgovoru i lijepo Vas pozdravljam.

11.05.2020. Odgovor: Poštovani, vezano za Vaš upit mogu Vam odgovoriti da ne mogu sa sigurnošću utvrditi zbog čega je došlo do situacije koju navodite. Ne znam koje ste točno gnojivo koristili, različite formulacije imaju i različitu vodotopivost. Činjenica je da posljednjih godina dolazi do smanjenja godišnje količine oborina, a također i njihove godišnje distribucije tako da do nedostatka oborina i pojave suše dolazi i izvan ljetnih mjeseci kako je to ranije bilo uobičajeno. Nemam precizan uvid u informacije o količini oborina u ovom jesensko-zimsko-proljetnom razdoblju, no jasno je da je na većini maslinarskog područja palo znatno manje oborina od višegodišnjeg prosjeka. Kakva je situacija na Drveniku Velikom po tom pitanju ne znam, no moguće je da na određenim mikrolokalitetima došlo gotovo i do izostanka oborina što bi moglo rezultirati da nije došlo do otapanja granula gnojiva. U svakom slučaju, u normalnim vremenskim uvjetima i s tehnološki kvalitetnim gnojivom takva situacija se ne bi trebala događati.

Poštovani, sva gnojiva trebaju se unijeti u tlo ili kod rasipanja bez obrade dolazi do njegovog otapanja nakon veće količine kiše. Izgleda da od vremena vaše primjene gnojiva na otoku nije bilo dovoljno kiše, posebno ako je gnojivo rasuto u većim količinama i još ispod krošnje. Cijela zima je bila ekstremno sušna. Po vašem navodu izgleda da vi možda rasipate prevelike količine gnojiva.

12.05.2020. Pitanje: Postovani, primjetio sam da listovi smokve u mom vrtu imaju zuckaste pjege i da su novi izbojci slabi i skvrceni. Na donjoj strani listova ima bezbroj malih, zelenih buba koje su cvrsto uhvacene za list. Molim Vas da mi javite o cemu se radi i sto bih trebao uciniti, jer sam citao da smokva ne podnosi svaki insekticid.  Kod kuce imam cvijeca buhaca od kojih bih mogao prirediti tekucinu za prskanje, ali nisam siguran da bi to bilo efikasno, a i strah me je da ne naudim smokvi. Unaprijed zahvaljujem.

13.05.2020. Odgovor: Poštovani, ovi zeleni kukci su odrasli oblici i ličinke smokvine buhe. Hrane se sisanjem biljnih sokova. Ovaj kukac izlučuje “mednu rasu” pa se nemojte čuditi ako lišće i izboji postanu ljepljivi. Može se naseliti i na mlade plodove. U principu ne izaziva velike štete. Čini mi se da je ove godine ipak ima nešto više. U RH nema insekticida koji je registriran za suzbijanje ovog kukca tijekom vegetacije. Inače, mjere suzbijanja protiv ove buhe se provode zimi temeljitim prskanjem stabala mineralnim svijetlim ili bijelim uljem; cilj ove mjere je uništavanje jaja buhe (buha prezimljava kao jaje).

14.05.2020. Pitanje: Poštovani, želja nam je podignuti nasad američke borovnice te nas zanima što treba napraviti kako bi vidjeli jel nam zemljište pogodno za uzgoj istih.

14.05.2020. Odgovor: Uzgoj borovnice zahtijeva veoma kiselo tlo te prije svega trebate napraviti osnovnu analizu na reakciju tla (kiselost/pH) kako bi otklonili svaku sumnju prije uzimanja u obzir drugih uvjeta za podizanje nasada. Način uzorkovanja i slanje uzoraka tla možete pronaći na sljedećoj poveznici: http://www.krs.hr/usluge/lab-ped/at-upute.php

23.05.2020. Pitanje: Poštovani, možete li prema slici koju sam Vam poslao utvrditi što je špricano na naše stablo kako bi se ovako osušilo? Možemo li Vam poslati ikako uzorak na testiranje? Hvala

27.05.2020. Odgovor: Poštovani, vezano za vaš upit, analizu na ostatke pesticida rade samo ovlašteni laboratoriji
(https://www.crolab.hr/web/33_14_0_-1_-1_-1_izbornik_default.aspx, Tel : +385 1 6111 570, ali vas to može doći toliko skupo da je pitanje treba li to radit.
Inače, različiti faktori mogu utjecati na propadanje grmova pitosporuma. Moj bi vam savjet bio, ako su grane i korijen potpuno suhi ili truli, izvaditi takve biljke. Ostale možete poprskati nekim fungicidom na bazi bakra (Neoram, Cuprablau Z i slično).
Možete li malo bolje slikati (oštrije) one pjege na listu i poslat na sliku.

25.05.2020. Pitanje: Poštovanje, na listu smokve pojavio mi se štetnik kao na slici. Imate li saznanje što bi moglo biti i sa čim tretirati.

25.05.2020. Odgovor: Poštovani, oštećenja na listu su izazvale gusjenice smokvinog moljca (Simaethis nemorana). Može oštetiti (izgristi) i mlade plodove. Trenutno u RH nema insekticida koji ima dozvolu za primjenu na smokvi u vegetaciji. Postoji jedino insekticid, piretrin, ASSET a kojem je ukinuta/istekla registracija, dopuštena je primjena i prodaja zaliha do datuma do kojeg je dopuštena prodaja zaliha. Osobno nemam iskustva s primjenom ovog insekticida. Oni koji su bili učinkoviti, izgubili su dozvolu.

https://fis.mps.hr/trazilicaszb/Default.aspx?sid=%201201%20&lan=

16.06.2020. Pitanje: Poštovani, šaljem vam slike kako izgleda šljiva (amula) na kojoj se u par dana skupilo krcato gube. Ako se ovako nastavi kroz koji dan neće ostat nijedan list. Molim vas možete li dati vaš stručni savjet. Čime je treba tretirati?

16.06.2020. Odgovor: Poštovana, koliko vidim lišće šljive je “obršteno” od strane gusjenica nekog leptira (vjerojatno savijača). Taj štetnik je trenutno u fazi kukuljice (gusjenica se zakukuljila u mrežastom kokonu) i takav više ne može radit štete tj. gristi lišće. Iz tih kukuljica će izletjeti leptir ali kako ja ne mogu znati o kojem se točno leptiru radi, preporučam vam dalje motriti situaciju. Ako za uočite pojavu novih, malih gusjenica (par mm duljine), otiđite odmah u poljo-ljekarnu i neka vam daju insekticid protiv gusjenica, a koji ima dozvolu za primjenu na šljivi.

18.06.2020. Pitanje: Poštovani, javljam se iz hotelskog resorta u Šibeniku vezano uz situaciju koju imamo sa borovima na krovu hotela,. Naime uz dohranu, održavanje I navodnjavanje zemlje  dva bora se počela sušiti, ne možemo odrediti razlog. Da li ste u mogućnosti izaći na teren I pogledati situaciju ili eventualno savjetom pomoći? I koliki bi bio trošak vaše intervencije? Radi se o 15 stabala koji su posađeni 2015g. Dakle dva od 15 su problematična kao što se vidi na slici. Unaprijed hvala na odgovoru.

22.06.2020. Odgovor: Poštovani, temeljem komunikacije s našim stručnjacima različitih ekspertiza, izvolite zaključak po Vašem upitu. Sadnja borova na vrhu zgrade je zahtjevna a time i riskantna. Inače, po zamisli arhitekta, ista je zaista atraktivno zamišljena. Ipak, za pretpostaviti je da je sloj tla plitak, ispod se nalazi ploča krova, a supstrat je često vlažan i natopljen jer nema dobre drenaže. Sve to je vjerojatno dovelo do propadanja korijena i posljedično sušenja. Također je za pretpostaviti da se je po uočavanju simptoma sušenja počelo obilno zalijevati borove čime su dovedeni u još gore stanje. Postoji velika mogućnost i da se sva stabla osuše.

07.07.2020. Pitanje: Poštovani, kako sačuvati ovo 100 godišnje stablo (murva. Dud) koje se nalazi u samom centru Brela. Molim Vas za pomoć. Možete nam predložiti kakvu nadohranu uz zalijevanje.

08.07.2020. Odgovor: Poštovani, temeljem komunikacije s našim stručnjacima, izvolite zaključak po Vašem upitu.Na zdravim listovima i granama nema promjena/simptoma koji bi ukazivali na fiziološki poremećaj uzrokovan ishranom, pa se stanje murve može opisati kao djelomično odumiranje dijelova stabla. Pri tome je vidljiv veliki broj trulih i suhih izbojaka, nakon rezidbe provedene, pretpostavljamo, tijekom više godina. Nadalje, površina oko stabla je betonirana što smanjuje traže nu/optimalnu dostupnost zraka (prozračivanje) i vode.Pitanje, jeste li inače uočili prisutnost kakvih kukaca, na listu, granama ili deblu? Inače, preporučam da u poljo-ljekarni nabavite neko te kuće gnojivo saminokiselinama koje se primjenjuje folijarno (preko lista). Ovakvi pripravci se koriste za ublažavanje stresa biljke.