Maslinarstvo

Ekstra djevičansko maslinovo ulje – zdrava hrana i ukusan lijek

Kvalitetna prehrana je važan čimbenik koji utječe na cjelokupno zdravstveno stanje i imunološki sustav čovjeka. Među ostalim temeljnim spojevima neophodnim za čovjekov život nalaze se i masti koje imaju više važnih funkcija u organizmu. Maslinovo ulje se po svom kemijskom sastavu znatno razlikuje od ostalih biljnih ili životinjskih masti i ulja te ima povoljniji utjecaj na ljudski organizam. Stoga maslinovo ulje, naročito ekstra djevičansko maslinovo ulje, uz visoku prehrambenu vrijednost ima i određenu zdravstvenu vrijednost te se preporučuje njegovo svakodnevno korištenje u prehrani.

Zašto se za ekstra djevičansko maslinovo ulje kaže da je zdrava hrana i ukusan lijek možete pronaći u sljedećoj prezentaciji:

*****

Zaštitimo naše maslinike od napada štetnih vrsta

Dragi maslinari, bilo da ste vrsni poljoprivrednici s iskustvom, hobisti, početnici bez iskustva ili pak imate i pažljivo održavate svoje maslinike, vjerojatno ste se već svi susreli sa štetnim vrstama u vašem polju. Da bi maksimalno očuvali zdravstveno stanje masline te dobili plod i ulje visoke kakvoće, moramo ga znati optimalno zaštititi od napada štetnika i bolesti. Proljeće je doba kada sinkronizirano, s napredovanjem vegetacije, napreduje rast i razvoj kukaca te pojava određenih bolesti i njihov pritisak na maslinu. Stoga je pravo vrijeme da se podsjetimo na bolesti i štetnike masline, ali i na praktične mjere i metode u zaštiti bilja koje možemo primijenjivati u cilju suzbijanja istih.

Štetnici masline

Bolesti masline